neděle 20. prosince 2015

Živý, nebo umělý?

V poslední době jsem  na facebooku sledovala.několik  diskuzí na téma vánočních stromků.
 Ta nejzásadnější zněla, jestli je lepší stromek umělý, nebo živý.
 Zůčastněné se hádaly, zuřivě po sobě  plivaly nenávistné věty a příspěvky přibývaly takovým fofrem, že se mi z noťasu skoro kouřilo. Každý tábor si obhajoval svoje a nikdo nechtěl uznat nic jiného, než ten svůj- jediný správný názor.

Jak je to u vás- mých čtenářek?

Jaké si pamatujete  vánoce svého dětství?

U nás se stromek zdobil v noci, na 24. prosince. Celý den jsem se snažila nenápadně nakouknout do pokoje, abych aspoň koutkem oka viděla tu třpytivou nádheru, ale moc se mi nedařilo.
 A pak večeře, nekonečně dlouhá. Polévka, kapr, nebo řízek se salátem....a nakonec k mému zoufalství ještě káva, nebo čaj a trochu cukroví.... "Vydrž, až Ježíšek přinese dárky, zazvoní zvoneček a až potom půjdeme ke stromečku. Teď ještě pod ním nic není. Tak vydrž a čekej."
  Pak konečně bylo slyšet zvonění zvonku a otec volal- "Pojďte honem, Ježíšek už tady byl!"

Nikdy nezapomenu na  tu vůni jehličí, světla opravdových svíček,a zapálených prskavek. Stromek byl plný barevných baněk, řetězů, čokoládových bonbónů z kolekce a taky na něm viselo několik obrovských čokoládových figurek, které byly už dávno nejedlé a pečlivě se opatrovaly. (zřejmě dárek od někoho, kdo pracoval v Zoře, která byla jen kousek od našeho domu) Z větví visely bohatě rozvěšené lamety a všechno se tak třpytilo, že přecházel zrak. V rohu pokoje hřály staré kamna značky Petra a na nich doutnal františek. A pod stromkem kupa tajemných balíčků....

 a většina z nich byly MOJE!!!!!

Když jsem pak měla svoji domácnost,snažila jsem se, aby děti měly co nejvíc emotivní vánoce, jako jsem mívala já. A součástí toho byl živý stromek-se všemi výhodami a nevýhodami, které přináší.
 
Věděla jsem, že jednou příjde doba, kdy se spokojím se stromkem umělým, ale to bude až někdy v daleké budoucnosti, až budu stará...



A je to tady. Letos mi moje vrozená lakota nedovolila koupit stromek u obchoďáku, kde jsou snad vyvážené zlatem. A v okolních vesnicích,kde jsou mnohem levnější, ale tam jsem se neměla jak dostat. Zeťák sice slíbil, že stromek přiveze, ale jaksi z toho sešlo, nestíhal. A až dnes se nabídnul, že nás může zavézt k Tescu. Oplakala jsem i maličké stromky v kontejnerech. U nás by neměl moc šancí přežít do dalšího roku, protože náš Rocky pečlivě značkuje všechno nové na zahradě.

  A tak jsem se rozhodla pro jednorázovou investici do hezkého umělého stromku.
 V Obi jsem už skoro doopravdy slzela, ale tentokrát zklamáním. Měli tam takové hrůzy, hodně podobné těm úplně prvním stromkům, jaké se před mnoha lety objevily na našem trhu, něco jako košťata ze zelených kartáčů na čištění lahví. Lišily se jen velikostí a cenou. Ty největší stály ke třem tisícům. Za tu cenu bych čekala něco lepšího, než trčící dráty.

Pak jsme ještě zkusili štěstí v Tescu, kde měli mít 50% slevu na všechny vánoční dekorace a stromečky. Překvapil mě poloprázdný obchod, ještě víc mě překvapil výběr stromků (naprosto úžasný byl čistě bílý, ale to by můj milý nerozdýchal) a hlavně ceny.
Nakonec jsme vzali ten největší, jakoby lehce zasněžený a opravdu hezký. A navíc- z původních 2 200,- stál  jen 1 099,-.  Z toho mi polovinu zaplatil můj milý, tak jsem si díky tomu ještě nakoupila kupu ozdob, taky ve velké slevě.
 Už začátkem roku jsem se zařekla, že nebudu spotřební předměty pojmenovávat, proto mu říkám jednoduše- Jolka.

A tak jako skoro už pětinásobná babička si snad můžu začít plnit plány, odložené do kolonky- až jednou budu stará, no ne?

Dnes je čtvrtá adventní neděle, kterou jsme oslavili vynikajícím obědem a pak jsem uvařila hrnec punče.




A na závěr malá hádanka. Která láhev obsahuje rum a která sirup-lesní směs?



Je tam nepatrný rozdíl v odstínu.
Ale stejně si můj milý nalil panáka sirupu.


8 komentářů:

  1. Milá Marcelko, já moc miluju Vánoce, u nás to bylo vždycky ve znamení těšení, chystání a krásného, tichého souznění mých rodičů při přípravách. 23. prosince se vybalil stomek, postavil do stojánku, tatínek převrtával větve, aby byl hezčí :-) Maminka zadělávala na vánočku. 24. ráno se celý byt provonil cukrovím na mísách, a zdobením stromečku, pohádky v televizi...zbožňovala jsem to....s bratrem jsme byli natěšení. Teď jako mamince se mi to moc nedaří, můj manžel Vánoce nenávidí takže mi to malinko kazí...bohužel, ale snažím se:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj milý vánoce taky zrovna nemusí. Když pěkně poprosím, přiváže jmelí na lustr, nějakou grešlí přispěje na dárky, ale nechce, aby se doma jakkoliv projevovalo předvánoční šílenství. Tak chtě nechtě-probíhá to v klidu a pohodě. Jenže- my nemáme malé děti, tak si takovou pohodu můžeme dovolit. Včera se stavila uštvaná Káča,která teď před vánoci chodí každý den na noční. A já si seděla v křesle s knížkou a punčem . Svíčky na adventním věnci hořely, kuchyň voněla kořením a byla naprostá pohoda. To je výhoda vyššího věku. :-)

      Vymazat
    2. Zní to tak nádherně klidně a pohodově. Já navíc připravuju oslavu narozenin, moje starší dceruška se narodila 22. prosince takže krom Vánoc ještě peču dort a dělám laskominky na oslavu :-)takže já se uklidním a sednu si až tak 28. prosince.

      Vymazat
    3. Takže jsi měla Štědrý den v porodnici.. Moje prvorozená měla termín v lednu, ale zachtělo se jí na svět už 28 prosince. Tehdy si maminy s mrňatama nechávali v porodnici skoro týden, takže silvestra a Nový rok jsem strávila kojením a vyhlížením z okna. Návštěvy mohly jen na studenou chodbu u schodiště a neexistovalo, aby otec viděl mimčo dřív, než na cestě domů...
      Dorty ke všem oslavám u nás peče naše pěťorozená-vyučená cukrářka, ode mě to už nikdo nečeká. naštěstí! :-)

      Vymazat
    4. Byly to krásné Vánoce, měla jsem vlatního Ježíška :-) my šli domů 29. doma nám manža udělal druhé Vánoce...měla jsem pod stromkem dárky a přjeli moje rodiče aby si prohlédli první vnouče...závidím ti, chci mít po ruce taky vyučenou cukrářku :-)

      Vymazat
    5. Popravdě,když po ní něco chci, je děsně neochotná....Ale pssst-ať to neslyší. :-)

      Vymazat
  2. Po case zhanat pekny zivy stromcek nas prestalo bavit a kupili sme si umely. A umely dalsi a krajsi... Moja 23 rocna dcera povedala ze Vianoce bez ziveho stromceka a aspon 2 metroveho nie su Vianoce a sa zhanali stromceky. A raz pri kamaratke som uvidela umely na nerozoznanie od ziveho. Bol velmi,velmi drahy. Dalsi rok som si uz lacnejsi, kupila aj ja. Vyzera naozaj tak zivo, ze dcera prisla domov a drzala ihlicie v ruke a len to ju napadlo ,ze kde sme kupili taky krasny pravidelny. Az dalsi rok ked zase chcela zivy tak sme sa priznali. Presne takyto prispevok uz mam pripraveny aj s fotkami, tak neviem ci ho dat na blog:-)

    OdpovědětVymazat