pondělí 14. prosince 2015

Jsem ponaučitelná?

No, tak snad od tohoto roku už konečně ano.
 Konečně mi to v hlavě sepnulo a pochopila jsem, že nás doma není osm a víc a není potřeba péct pořád tolik cukroví.
 Takže jen několik druhů- a hlavně od každého menší množství než obvykle.  Jestli zase neztratím hlavu a nezačnu šílet, že to bude málo- pak mám po dnešku skoro všechno napečené.


Takže k už hotovým zázvorkám a ovocnému chlebíčku  přidávám dnešní  rohlíčky, linecké a mocca oválky (který musím naplnit a udělat polevu).
 Těsně před vánoci ještě upeču ořechové čtverečky podle babky (nebožka tchyně sice recept utajila, ale loni se mi ho podařilo dokonale napodobit) a to je asi všechno.
  No a pak mám ještě spoustu bílků, takže kokosky.
Synek rád rumové kuličky, tož ty musím taky, aby si nestěžoval, že ho zanedbávám.
  Můj milý preferuje kokosový salámek, tak ten taky ještě udělám.
Když jsme porcovali prase, zvlášť jsem si vyškvařila vnitřní sádlo na sádlový koláčky- tak přece se na ně nevykašlu. Aspoň pár kousků, no ne?
  Roky jsem pekla vánoční hvězdíčky, sypané sekanýma ořechama v karamelu, to je už tradice....copak je můžu vynechat? Aspoň z poloviční dávky!
  A taky jsem našla při gruntování formičky na pracky....mám starý recept z tatranek...

 Ne! Dost! Není nás doma tolik, tak to omezím.
Už jsem se rozhodla a slibuju sama sobě a vám všem- letos vynechám pracky!

To je fajn, že jsem se konečně ponaučila, že je zbytečný tolik péct a přes vánoce přibrat x kilo.

A jak je to s cukrovím u vás?

Dnes už půjdu jen uvařit aspoň třílitrový hrnec punče- aby se měl můj milý čím zahřát, až přijede před půlnocí z práce a ostatní pečení nechám na zítra.

P.S.  Maryšo z Hané, ozvi se mi prosím na můj mail, ať domluvíme předávku papírové krajinky.
 incomplette@seznam.cz
A nebo na Facebooku - www.facebook.com/marcela.mrazkova
 

8 komentářů:

  1. Já omezuju pečení už roky zatím se mi podařilo vymýtit to co nikdo nejí ale jinak mě vždycky chytí amok co do množství, u nás suverénně vedou oříškové čtverečky těch peču minumálně tři plechy a stejně většinou 25. už nejsou...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás každýmu chutnají jiný kousky, tak těžko je omezit...Jaký typ čtverečků děláš?

      Vymazat
    2. Jako u tebe jde o rodinný recept, moje mamka je vydyndala z mojí babičky, svojí tchýně...těsto je čokoládovo ořechové ( vlašáky) navrch půlka ořechu a rumová poleva....přemýšlím že ho dám na blog...u nás je milují všichni...pečem je i během roku když si je někdo přeje třeba k narozkám...jinak u nás jsme zaměřený na linecký a vosí hnízda...

      Vymazat
    3. Ten můj recept bude vzdáleně podobný.
      4 vejce, 70 g másla, 140 g mletých ořechů, 140 g cukru,
      100 g čokolády, 60 g polohrubé mouky.
      Těsto se upeče, na něj červená marmeláda, na ni citronová poleva a posypat hustě čkoládovýma hovínkama. (neznám oficiální název toho zdobení)
      Krájí se na čtverečky.

      Vymazat
  2. Marcelko, už píšu email, s pečením jsem na štíru už delší dobu, vždy hodně zůstalo a přibírali jsme vesele na váze. Letos to bude jiné, bude méně a teprve začínám péct, jen klasiku a jednu novinku. Prima den Maryša :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To samé si říkám taky- letos to bude jiné... :-))

      Vymazat
  3. Ahoj, tak my kazdy rok ze sa nic nebude piect, lebo vsetci na Vianoce priberieme. Manzel uz zacal dvojfazovo behat, aby nemal 90 kil ako v loni. Ale je mu to prd platne, lebo zjedol vsetky kokosky a pustil sa do vanilkovych rohlickov. Musela som skryt. Ja na Vianoce peciem bananovo cokoladovy zakusok, ten je uplne kazdeho oblubeny o ten sa bijeme a orechove suhaldy. Sem tam ked vidim ze rodina uz vsetko pozr.... pojedla, tak zvyknem nejaky tvarohovo ovocny, alebo kremes. Jak by som si dala tie linecke co su na obrazku.

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, linecký je klasika, bez něj a bez rohlíčků by to nešlo.. Loni jsem pekla poprvé zázvorky včas, aby do svátků změkly. A můj milý,který je do té doby neznal, tak je spráskal do posledního kousku. Musela jsem píct další várku,která byla do vánoc ještě tvrdá, jako každý rok...

    OdpovědětVymazat