úterý 16. června 2015

Nestydíš se???

Jako snad úplně poslední dáš na blog příspěvek s ukázkami velikonoční výzdoby.
Stejně tak jako úplně poslední dáš na blog příspěvek s pivoňkama.
Čas pokročil- a kde máš jahody z vlastní sklizně? Zase poslední? Že tě hanba nefackuje! Styď se!

 -takhle nějak se mnou mluví mé černé svědomí.

Ano, stydím se. Mea culpa, mea maxima culpa!

Ale jahody sklízím pilně, no fakt! Loni jsme zrušili dvoupatrový záhon, kde jahody v nejvyšším poschodí byly mocně utlačené okurkama a cuketou a pořídili jsme jim záhonek klasický, podél zdi. Moc se jim tam nelíbilo a sklidila jsem jedinou misku.




V letošní sezóně si to rozmyslely a já sklízím plnou misku snad denně. A skoro pokaždé je mezi nimi extra velká XXL jahoda. Tu dostane můj milý, protože on jahody tuze rád a takhle úplně jednoduše mu můžu udělat radost.




Našla jsem si taky rychlý a báječný recept na jahodovou bublaninu. A protože jsme doma už jen tři, dělám ji z poloviční dávky do větší koláčové formy (o průměru 28cm).

2 vejce
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1/4 hrnku mléka
1 hrnek mouky
1 kypřící prášek.

Do mísy vyklepnu vajíčka, přidám cukr a šlehačem vyšlehám do pěny. Pak po troškách přilévám mléko a olej (klidně smíchané v jednom hrnku) a na závěr mouku s kypřícím práškem.
 Formu vyložím pečícím papírem,který namočím pod tekoucí vodou a vyždímám- protože pak líp přilehne ke stěnám formy. Nahoru nakladu jahody- pokud možno rozpůlené, nebo rozkrájené na tři a více dílků. Peče se při 180°C maximálně 25 minut.

Nedávno jsem dostala skvělý (lakotný) nápad, že tu poloviční dávku můžu ještě rozdělit, druhou část těsta naleju do zapékací misky a budu mít bublaniny jednou tolik!!!

 Nedoporučuju to zkoušet, těsto bylo tak nízké, že řezy nešly krájet.

Hotovou bublaninu jsem nikdy nestihla vyfotit, protože pokaždé okamžitě zmizela.

4 komentáře:

  1. Marcelko omlouvám se,ale právě jsem si uložila receptík na bublaninu.Ale asi se vloudila chybička..mohu poprosit zda je více mléka,či oleje?Děkuji moc za odpověď.
    Přeji pěkný den.Anna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jejda....hned opravuju. Mlíka je čtvrt hrnku a oleje půl hrnku. Smíchané vypadá, že se srazilo (to mlíko), ale je to to v pohodě.

      Vymazat
    2. Moc děkuji..hned si to píši..Pěkný den..Anna

      Vymazat