čtvrtek 7. dubna 2016

Nebude tam moc lidí?

- ptám se sama sebe, když beru do ruky novou knížku.
Poslední dobou mi dělá problém orientovat se v ději, když se vyskytuje příliš mnoho osob. Zvlášť, když příběh nemá spád, knihu odkládám a pak se zase v textu vracím, abych byla v obraze.

Od Liane Moriarty jsem toho četla víc, takže kniha s názvem Sedmilhářky bude určitě příjemné čtení.





Tak jdeme na to!
 O čem kniha vlastně je?
Tři kamarádky- Madeline, Celeste a Jane a každá skrývá nějaké tajemství.

       Super, to bude fajn čtení!

První strana a už další osoby. Paní Patty Ponderová a Marie Antoinetta.. .

    Aha, to druhé je kočka. Konec kapitoly a další odstavec, kde v několika řádcích Gabrielle komentuje děj na školní oslavě. Kdo je Gabrielle? Další odstavec, kde totéž komentuje Bonie. Po ní ještě všechno zlehčuje Stu. Co to je za lidi??? No nic, budu číst dál. Poté svůj názor na konflikt mezi rodiči školáků komentuje ještě slečna Barnesová, po ní paní Lipmanová a Carol. Pak ještě Jonathan a Jackie a Harper. Nelenili a přispěchali se svou troškou do mlýna ještě Graeme, Thea, Melisa a Samantha.. Jo takhle, oni vypovídají seržantovi Adrianu Quinlanovi. Tak ono tady jde o vraždu! Jejda, to je lidí....a to jsem teprve na straně 16.
Obávám se, že tuhle knihu nedám.

Další den pokračuju ve čtení (poté, co jsem si oživila předchozí text).

A máme tu Madeline. (hurá, konečně jedna z hlavních hrdinek. Jen aby každá neměla moc velkou rodinu, jinak se ztratím dokonale). Madeline jede v autě a s ní Chloe a Fred. Jedou do školky, seznámit se s ostatními (že by jako k zápisu? Asi.) Fred je starší, aha. No jo, taky se hned rozbíhá za Jacksonem a začínají se prát- pod přísným pohledem Jacksonovy matky Renaty, která do té doby byla zabraná do debaty s Harper.
    Uffff- a to je teprve strana 17.

A už tu máme druhou hlavní hrdinku- Jane. Ta veze syna,jménem Ziggy.
 A je tu konec kapitoly, kde  znovu říkají svůj názor na školní párty všichni ti, co vypovídali předtím. Skoro všichni.

     No nic, zatnu zuby a budu číst dál, třeba se začnu líp orientovat.

Madeline a Jane nechávají děti ve škole a jdou do kavárny, ke krásnému Tomovi, posnídat šampaňské s džusem.A přichází Celeste- poslední hlavní hrdinka. Celeste má krásného a nestydatě bohatého manžela a dvojčata -kluky. Jména zatím nevím. Jane je svobodná matka bez partnera. (Hurá, tady nebude moc jmen k zapamatování!) Zato Madeline je vdaná podruhé. Z prvního manželství má dceru Abigail.  Bývalý manžel Nathan se oženil s mladou Bonie a mají spolu malou dcerku. Jméno mi taktéž zatím zůstává utajené. (Chvála bohu!).
 U snídaně (stále jen šáňo s pomerančovým džusem ) probírají školní politiku, kde si to vzaly na starost matky, kterým se hromadně přezdívá - blonďatá mikáda. Snad je nebudou jmenovat jednu po druhé, protože už se opravdu docela ztrácím.
Carol Quigleyová ( není to do rodiny s tím seržantem? Listuju zpět...Není, ten se jmenuje Quinlan.)
Jackie Montgomeryová- óóó, ta má dokonce pro děti chůvu až z Francie. Všechny matky jsou tímto faktem znechucené. Ještě se tu zmiňují, že Thea Cunnighamová každému vykládá, že má čtyři děti. (bože na nebesích, snad si nebudu muset ještě pamatovat jména všech čtyřech?) A je tu konec další kapitoly s obvyklými jedovatými komentáři pro sežanta Q.
 
     Obávám se, že tuhle knihu nikdy nedočtu. Můj limit zapamatovatelnosti je asi tak 15 osob.

Aha, takže Renata má nejen syna Jacksona, ale i dceru Amabell. A má taky chůvu. Juliette.


Strana 58, kapitola osmá, skok v čase do minulosti. Aha, Madelinin současný manžel se jmenuje Ed. Přichází sms od Abigail. (Sakra- kdo je Abigail?????) Ta je na prázdninách u Nathana a Bonie a hraje si s malou Skye, která je o tři měsíce mladší, než Chloe...

    Nevím, kdo je Abigail, ale kašlu na to, budu číst dál.

 Kapitola devátá a do děje se zapojují Perry, Max a Josh.   Aha, manžel a synové dvojčata. Ale čí manžel???

      Ještě že Jane má jen jedináčka a je svobodná matka!
Uf- asi jsem se unáhlila. Začíná výčet rodinných členů. Nebožtík dědeček od Jane se jmenoval Stan.

K výpovědím pro serženta Q. se přidává Melissa. Nebo ta už tam byla? Kdo si to má pamatovat!

  Myslím, že už by nemuselo těch lidí přibývat. Jsem na straně 97 a čtu už druhý týden. A nedaří se mi plynule pokračovat a ještě se orientovat v ději.

 Kdepak, přibývají další. Rodiče Jane- Di a Bill.

A to ještě není konec. Ještě instalatér Pete. A Emily Berryová.

  Už DOOOOOST!!!!

 Kamarádka Anna a její bratranec Greg. Samantina dcera se jmenuje Lily. A ještě Perryho kolega Mark Whittaker.
  Asi je to málo, je tu ještě plyšový maskot třídy,nosorožec Harry. Už by to opravdu mohlo stačit, jsem skoro v půlce knihy a to už se tam všechny výše zmíněné osoby nemůžou nijak účastnit děje. To by nebyla kniha, ale seznam ze sčítání lidu!

Ruth Sullivanová. Zach- to je bývalý přítel Jane, ale není to otec Ziggyho. Aha, to jsem potřebovala vědět. Tak co se tam montuje, když se už dávno rozešli? Ten se do textu nacpal jen z čiré zlomyslnosti, to Zach je poslední kapka, kterou přetekl pohár mé trpělivosti. Už víc jmen nesnesu. Končím! Dál nečtu!

Půlka knihy a já ještě pořád nevím, koho zabili. Já bych jich povraždila klidně půl městečka, aspoň by měl děj trochu spád.

Po několika dnech  se k četbě vracím. Čtu a čtu- a snad už nebudou žádné další osoby.
  Druhá půlka knihy a stejně tam paní Moriarty propašuje ještě několik dalších jmen. Bývalá spolužačka od Celesty- Linda. Korejský manželský pár, co k nim chodí společně uklízet -ale to si naštěstí ani Celeste nepamatuje, jak se jmenují. Ziggyho strýček Dane a prastýc Jimmy. Terapeutka Susie.

Tohle snad nikdy neskončí!!!


Saxon Banks. To je ten padouch, Ziggyho pravý otec! (nakonec se tak stejně nejmenoval, to jen si přivlastnil jméno svého bratrance. Tuplovaný padouch!)

Geoff Klein- manžel Renaty.
Harvey Norman- což při dalším čtení zjišťuju, že to není osoba, ale název obchodního domu s nábytkem.
Rose a její dcery Isabella a Daniella (víckrát se v knize neobjeví, jenom je Celeste potká na chodbě a oni se jí představí. A nepochybuju o tom, že to udělaly jen proto, aby mě vytočily! Ještě by mě zajímalo, kde mají pantátu a jak se jmenuje!!!!!)
Tetička Anita, tetička Evelyn - to jsou Perryho tety. V ději se nevyskytují, jsou tam zmíněné jen abych se mohla pokochat dalšími jmény.
Chelsey- holka, co občas chodí hlídat Ziggyho.
 Irene- Chelseyna matka.


Kniha se chýlí ke konci a pořád nevím, kdo a koho zabil.

Snad už teď nebude přibývat nikdo další.

Psycholožka. V celé kapitole, kde se o ní píše se ani jednou nezmíní její jméno. Paní Moriarty- že by vám došla fantazie???

Lucy, kadeřnice- dcera paní Ponderové.

Larry Fitzgerald- osoba zcela fiktivní a vymyšlená.

    Mě fakt z těch jmen štrejchne! Fakt, že jo!
 A na závěr je tu ještě Mindy!!!

Mindy, kterou nikdo nezná. Realitní makléřka, která se v ději vůbec nevyskytuje, ale jen pošle vzkaz- díky kterému všechno vygraduje, bouchnou saze,  vražda- smrt -zabití, či co, ale hlavně je tu KONEC!!!!!


Dala jsem to, dočetla jsem!

Ale něco vám povím, paní Moriarty, příště si to pořádně rozmyslím, jestli budu ještě od vás něco dalšího číst!




6 komentářů:

  1. Marcelka co knihu, ja som nestihala ani tvoj komentar a cakala som na koniec a tie mena som priznavam ani nedocitala. Ja som citala Vojnu a mier snat 10 krat vzdy odznova, lebo som nedosla daleko. Ale nakolko kazdy inteligentny clovek by to mal precitat, lebo je to klasika a perla medzi knihami, tak som sa zatala a citala a citala a NEDOČÍTALA. Dosla som do polovice. Co zle som komu urobila, ze musim citat knihy co ma nezaujimaju, len aby som sa pochvalila ze som to aj ja citala. Teraz necitam nic, otvorim knihu v posteli pred spanim a zaspavam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vojnu a mír jsem teda nečetla. Ty trojdílný ruský jména, to je taky slušná zabíračka. Já zato četla několik románů od Hemingwaye a od Remarqua, to je též záživné.

      Vymazat
  2. :-) Parádní rozbor knihy, určitě poutavější, než kniha sama. To znám, když nejde včíst se do knihy a tolik vystupujících osob? To bych zabloudila také a knihu odložila. Jako hodně mladá jsem se nemohla začíst do Saturnina, kterého mi kolega vřele doporučoval. To ho tak rozzlobilo, že mi Saturnina začal předčítat každou pauzu na oběd tak dlouho, až jsem mu knihu sebrala a dočetla jsem si ji doma. Od té doby patří k mým nejzamilovanějším a nejčtenějším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saturnin? Já nevydržela koukat ani na film. Ale píšu si ho do poznámek v mobilu, kde si ukládám názvy knih, které pak hledám v knihovně. Uvidíme....Když jsem zvládla Sedmilhářky, troufám si i na Saturnina. A klidně i na Vojnu a mír!

      Vymazat
  3. Moc mě to pobavilo. Mám asi stejný problém se čtením cizích knih. Česká jména by mi tenhle zmatek nezpůsobila, ale cizí, jsou si podobná a nevím jak se správně čtou!
    Mám pár oblíbených autorů a od nich si kupuji vše co napíšou.
    Občas si říkám, že si budu psát poznámky, jako jméno a kdo to byl a když se v textu ztratím tak jen nakouknu do poznámek a budu vědět :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad, ale to bych se asi ztratila úplně... :-)

      Vymazat