pátek 11. března 2016

"Viděl jsi to? Za okem prošel strom!"

Byl únor roku 2012, byla jsem u mého milého a užasle, s otevřenou pusou jsem sledovala, jak se po chodníku před domem pomalu posunuje strom.
 A tento jev se mi podařilo vysledovat každý další rok.

Nejde samozřejmě o chodící strom, i když to tak vypadá. To jen náš soused, starý pan H., co bydlí o tři domy vedle, si nosí batoh plný větví.
Z nich naplete složité pomlázky ze spousty proutků, v nejvyšší kvalitě. Nevím, jestli je taky prodává, ale pravidelně před velikonoci obchází domy ve vesnici a pomlázky rozdává. Zásadně odmítá jakýkoliv obnos, ani si nedá panáka. Staví se pak až na velikonoční pondělí, s několika přibližně stejně starými kamarády z vesnice- a to už štamprličkou nepohrdne. Je to takový místní zvyk. Vím, že když v únoru, nejpozději začátkem března za oknem pomalinku projde strom, je všechno tak, jak má být.
 Pan H. už má kolem osmdesátky, ale je neskutečně čiperný. Pořád  někam cestuje, v zimě ho vídám s lyžemi na ramenou a vím, že dokonce jezdí pravidelně Jizerskou padesátku.

Letos v půlce února opět kolem domu prošel strom- takže vím, že pomlázku zase nemusíme kupovat, pan H. už každým dnem příjde.



Jak to máte s pomlázkou vy, kupujete, nebo si sami doma pletete?
 A jak jí říkáte? Pomlázka, tatar, šibovačka...? Nebo jinak?

4 komentáře:

  1. Marcelka uz si mi chybala, odpovede som si musela hladat sama. U nas aj na vychode aj stredne Slovensko, ti normalni (je ich menej) ti naleju kus vonavky Na vlasy a ti sibnuti ta oblievaju vodou. Vsetko,cely dom.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi milá, Zito. Sama se stydím, že jsem tak dlouho nepsala, ale řeším si pořád nějaký svoje malý krize...
    S voňavkama, to musí být peklo, i s poléváním vodou. _:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelka, musis si umyt vlasy, lebo cela hlava tak vonia az smrdi. Ale uz len par ludi pustam do domu a ti len jemne vonavka a trochu vody.

      Vymazat
    2. :-D Chápu. Hele, já pracovala několik let na prasečáku, takže znám dobře, jak pach dokáže nasáknout do vlasů a smrdí člověk kompletně celý!

      Vymazat