pondělí 29. února 2016

Jak chápat lékaře?

Nerozumím, nechápu... Takhle je všechno v pořádku?




Příjdu k obvodní s bolestí ledvin.

"No jo, já vám na to něco dám. A co vaše žíly, byla jste na cévním? Objednali vás na operaci?"

 "Byla jsem tam. Doktor mi řekl, že když mě to bolí, tak že to musím vydržet, přece mě to nebolí první den, už musím být zvyklá. Operovat mě prý nebude, protože by se pode mnou rozpadnul operační stůl (tato představa lékaře asi pobavila, protože se ještě nějakou dobu pochechtával). A že mám strach, protože moje babička na komplikace s křečovýma žílama umřela? " Ale paní Mrázková, uvědomte si, že vy můžete klidně umřít třeba zítra...." A prý mám přijít znovu, až zhubnu. A pak se můžeme bavit, co bude dál.

Pak ještě své obvodní nahlásím občasné bolesti na hrudi a vypukne panika. "Jak dlouho? Proč jste nepřišla hned? Tohle se musí řešit bezodkladně u odborníka!"
Pak chvíle přemýšlení. "To jste si ale vybrala špatné datum. Tento týden jsou v okrese prázdniny, to vás každý kardiolog pošle někam, když mu řeknete, že vás to bolí dýl. A příští týden mám dovolenou... Hm- tak přijďte za 14 dní po ránu nalačno na odběry. "

Dostala jsem recept na antibiotika. "Nemohla by jste mi prosím napsat nějaké jiné? Já tady tyto dost špatně snáším..." Vyjmenovala jsem, jaké problémy  při užívání mám- a dozvím se, že je to v pořádku. Že mi léky musí pořádně vyrajbovat zažívací trakt, takže všechno je v normě."

Odcházím zmatená a v hlavě si srovnávám nové informace. Bezodkladné řešení u odborného lékaře znamená OKAMŽITĚ. Tedy, v případě, když nejsou prázdniny, ani dovolená. Pokud je "špatné datum", pak se okamžité řešení dá odložit o dva týdny.
Pokud mám nadváhu, sloužím odbornému lékaři jako terč vtípků a srandiček.
Bolestmi jsem (zřejmě poprávu) trestaná, musím je trpně snášet a pokud možno si zvyknout. A nebo rovnou umřít.
Vedlejší účinky léků se neřeší jinou značkou, kterou bych snášela důstojněji, ale opět trpným čekáním.

Vlastně- co si stěžuju, vždyť máme v domě dva záchody. Na tom jednom se teď na 14 dní můžu ubytovat.

A ještě mě pak paní obvodní pochválí, že jsem hezky zhubla!

Takže nakonec jsem to asi všechno pochopila správně...




2 komentáře:

  1. Aj u vas mate takych dobrych, ochotnych lekarov? Ja mam fobiu na nemocnice a lekarov. Mala by som ist k lekarovi, aj som si dala do novorocnych predsavzati, vyliecit dutiny, aj nejake preventivne, ale je koniec februara, citim sa na chripku, ale nejdem. A ked je uz velmi velmi zle a uz ani neviem ako sa volam, tak lekar mi povie ze mi nic nie je, ale ked chcem tak ma vypise. Tak som stastna, ze mi nic nie je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, u doktora bývá veselo. Jen tak jsem prohodila, že už mám splněno (myšleno jako v životě, že děti jsou už dospělé) a dozvěděla jsem se, že žádné splněno, protože musím ještě 15 let pracovat! Pravda, ještě nemám splněnou pracovní povinnost, takže umřít smím nejdřív za 15 let...

      Vymazat