úterý 26. ledna 2016

Zasloužím si odměnu?

 Obdivovala jsem snad na každém druhém blogu nádherné hyacinty, které máte doma a převelice jsem zatoužila aspoň po jednom takovém voňavém krasavci.
Na druhou stranu- ty, co jsem viděla v obchodech (většinou v kombinaci s jinou rostlinou, plus menší přízdoba) mě odrazovaly vysokou, často až trojcifernou číslovkou na cenovce.
 
A tak jsem se rafinovaně rozhodla, že si ten hyacint zasloužím.
 Každé ráno sednu a sepíšu všechny práce a povinnosti, který ten den musím udělat, přidám nějaké, které by bylo moc dobře, kdybych konečně udělala (tzv kostlivci ve skříni) a aspoň jeden z těch,které už dlouho odkládám, protože k nim mám velkou nechuť, až odpor.
 A když se mi každý den podaří všechno naplánované udělat, pak si koncem týdne zároveň s velkým nákupem ten hyacint zasloužím- ať stojí kolik chce.

V pondělí jsem sepsala seznam dlouhý, že mi papír skoro nestačil- ale s vyplazeným jazykem jsem všechno stihla dokončit.
V úterý byl seznam prací značně kratší, zato náročnější- a opět jsem to zvládla. Večer mi pak zavolala Kristýna, že u Nikolky ve školce je spála a že ji tam nechce posílat- tak jestli bych přijela na tři dny hlídat.
Takže ve středu žádný seznam, sbalila jsem věci a absolvovala krkolomnou cestu v dešti se sněhem- napřed na kole, pak autobusem, pak vlakem a nakonec tramvají. A pak už jsem jen hlídala, vařila uklízela, nakupovala, hrála si s vnučkou a to pořád dokola. V pátek večer  mě Kristýna totálně vyčerpanou odvezla domů. V sobotu jsem skoro celý den běhala před dům, zametat sníh a uklízela jsem dům po třídenním pánském hospodaření. A skoro celou neděli u nás byla Zuzana s přítelem a oběma dětma.

Myslím, že si ten hyacint zasloužím- už jen proto, že jsem ten týden přežila v duševním zdraví!

Navíc jsem sehnala sice nerozkvetlé, zato levné, jen za 25,- kč. Tož jsem vzala dva a podělila se s dcerou. Kristýně během dvou dní skoro celý modře rozkvetl a provoněl jí celý byt.



Ten můj stále hraje mrtvého brouka a tají svou barvu. Jen se trochu vytáhnul do výšky.



Ale co mi dělá největší radost- je čerstvý přírůstek do mé sbírky zdechláků (rostlin ve slevě, ve výprodeji). No koukněte sami...


 Krásný, zdravý, nepřeschlý brambořík!





Když rozhrnu listy, vykoukne množství růžových poupat, které se už-už chystají rozevřít a potěšit mě svou krásou..



A co mě těší nejvíc- ta cena!



Opravdu-jen dvacku!

Nechápu, brambořík je pěkný, pevný a má odhadem kolem padesáti zdravých listů.


Doufám, že do Valentýna bude obsypaný květy.


Julinka měla svůj týden-zvaný "samé poprvé".
 První zub, první lezení po zemi (které bylo opravdu lezení a ne pohyb- plazením vpřed) první samostatné sezení bez opory.
Teď, když se dokáže  z bodu A do bodu B přepravit po vlastní ose, má to s ní Zuzča mnohem snadnější.
Ale jinak je to holčička od pohledu pohodářka. Hlavně,když je v televizi biatlon- to si pohodlně lehne a kouká...




8 komentářů:

  1. Marcelka, no čo napísat,posielam úsmev :-), ďakujem za pozitívnu energiu.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto sis odměnu zasloužila Marcelko!! Jsem zvědavá jakou bude mít barvu. Mně trochu vadí vůně hyacintů, je to až moc v bytě, ale bílé prý nejsou cítit tolik. Já loni myslela, že bude bílý a nakonec byl růžový :o)). A tvůj zdechlák - fakt super. Já si koupila na vánoce brambořík nádherný a nedožil se svátků, byla jsem zklamaná. Buď jsem ho ulila nebo nevím.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni jsem taky koupila bílý brambořík a přežil dodnes, Ale nic moc teda. Snad si odpočine a a vzchopí se.

      Vymazat
  3. Ahoj Marci,Ty mě vždycky rozesměješ!!já tu ležím s angínou,ach jo.Ale snad vše bude brzo ok(zatím se od pátku cítím pod psa!) a pak dáme konečně zase scuka v naší krásné kavárničce!!už se těším!A ten hyacint si určo zasloužíš!!jsem zvědavá,jak vykvete.Měj se krásně!!Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Zdeni! Já si už říkala, že ti budu muset napsat, že o sobě nedáváš vědět, na blogu nic novýho... Teď je nemocný kde-kdo. U Zuzči v Prostějově padli skoro všichni s chřipkou, Kristýna leží s angínou.
      Taky jsem zvědavá na tu výslednou barvu.

      Vymazat
  4. Hyacint jsem si kupovala před vánoci v nějaké akci. Ještě byl poupě :-) Takže překvapení. O to větší bylo, že neměl jen jeden květ,ale dva a po odkvětu obou jsem v listí objevila další!
    Voněl nádherně v celé kuchyni :-)
    Brambořík jsem si koupila také, ale odešel do věčných lovišť!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Ten můj jsem dnes ráno našla vytáhnutý ještě o kus víc, než byl včera a koukám jak blázen- rozdělil se na dva květy. Barva zatím zůstává tajemství...

    OdpovědětVymazat