úterý 19. ledna 2016

Už jste jedli -RILLETTES-?

Někdo říká zdrobněle  počeštěnou verzi - riletky.
Oficiální český (a taky velmi zavádějící) název je: francouzské škvarečky. Nemají se škvarky nic společného, chuť, vzhled a dokonce se ani neškvaří, ale pouze se dusí. Snad jen, že se před úpravou surovina krájí na kostky-jako škvarky- to je jediná podobnost, co jsem našla.

Nemůžu sloužit vlastními fotkami, rodina mi během povánoční návštěvy mé dílo zlikvidovala během chvilky. A co zbylo, to si vyžádali sebou- na doma. Měla jsem z toho radost a určitě si výrobu co nejdřív zopakuju.

O co jde? Recept jsem si upravila podle svého, protože ty, co jsou na internetu se taky liší v nepatrných drobnostech.

Už při porcování čuníka jsem si odkládala prorostlé kousky masa, kterých pak bylo kolem dvou kil. Nebyl čas na výrobu čehokoliv dalšího, stačilo nám, že jsme zároveň s porcováním a mražením masa dělali klasické škvarky a vyráběli paštiku.

Ale hned po vánocích, den před návštěvou celé rodiny přišla ta pravá chvíle. Prorostlé, tučnější maso, nakrájené na kostky jsem nechala rozmrazit. Výrobu jsem začala v širokém, silnostěnném kastrole, kde jsem zhruba 3 dcl suchého bílého vína pár minut povařila s čerstvýma bylinkama (bazalka, rozmarýn a tymián). Povařené natě jsem vybrala a do navoněného bylinkového vína nasypala rozmrzlé kostky masa.. Odhadem (přiměřeně) jsem osolila a opepřila a pak se to na mírném plameni dusilo a míchalo a dusilo....až do bezvědomí.  Lidově řečeno- až se to rozesračkovatělo.  Neboli- až vlákna masa šly od sebe. Trvalo to něco přes dvě hodiny. (když nastane situace, že se hmota začíná škvařit, pak přilijeme trochu vody, ať se to zase hezky poslušně dusí!)

 Výsledná směs vypadá docela nechutně, to musím uznat.

 Nějak takto:





Ono taky záleží, jak velké byly kostky.

 Poté se nevábně vypadající kaše naleje do nádobky, kde bude chládnout. Hotový výrobek vypadá podle toho, v jakém poměru bylo maso s tukem.

Někdo dává tučného jen minimum, a pak to je asi takové:






Někdo se nebojí mastného a pod heslem- Tuk je nositelem chuti!- to má 50:50.







Výsledk by měl být lehce roztíratelný na pečivu. A je to dobrota, co se nedá k ničemu přirovnat. 
Někdo říká, že ke kvalitní vepřové konzervě- ale s tím nesouhlasím. Nic proti vepřovkám, ale kouzlo riletek je hlavně v příchuti vína a bylinek, která k mému překvapení zůstává i po tak dlouhé přípravě.

Můžu vřele doporučit. Jen nevím, jak dlouho vydrží- protože u nás do druhého dne zbyl jen mastný kastrol.                                                                                                                                                


Tímto se s vámi na loučím, protože po obědě odjíždím na tři dny do Olomouce. U Nikolky ve škoce se vyskytla spála a Kristýna chce malou nechat do konce týdne doma, tím spíš, že je nachlazená. Ale protože každé dopoledne má do poslední minuty zabité brigádou,vyřizováním po úřadech a léčebnými procedurami- tak jako řešení situace byla pozvaná babička. 
Dopoledne zřejmě strávíme převlíkáním šatiček a odpoledne budu brouzdat po městě a léčit pocuchané nervy. :-)


                                                                                                                                                  


12 komentářů:

  1. Marci,tak to náhodou vypadá super!!děláš tu chutě!!to určitě vyzkouším-u nás asi uspěje to 50:50...
    pěkný den!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej a když je tuku víc, vůbec to nevadí.

      Vymazat
  2. Marcel, dodnes vzpomínám na dřívější vepřovou konzervu, která rozetřená na chlebu byla moc dobrá. Takže pokud toto je lepší - při nejbližší příležitosti vyzkouším a dám vědět. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se, jak se ti riletky povedou a co na ně řekneš. Dřív ty vepřovky byly luxusní, taky pamatuju. Pak ještě nějakou dobu byly docela jedlé ty asijské, ale uz se pohoršili.

      Vymazat
  3. Vůbec jsem neznala, ale úplně se sbíhají sliny a klidně i na tučnější. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně v zimě to příjde vhod-takový tučnější jídla, že?

      Vymazat
  4. Jé, to musela být mňamka! To bych si určitě s chutí dala a při čtení tvého příspěvku jen polykám. Nikdy jsem něco takového nejedla, i když jsem o ritkeltách už někdy slyšela, ale víc nic.

    OdpovědětVymazat
  5. je to sice zdlouhavé ...ale stojí to za to. Dělala jsem jeden rok na silvestrovskou párty .. s čerstvým chlebem... no nemělo to chybu!!! Přeji dobrou chuť ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Já to podávala na rodinném setkání na čtvrtkrajíčkách chleba s kolečkem kyselé okurky. A aby bylo na výběr, tak ještě s domácí paštikou.

      Vymazat
  6. Zajímavé v tom můžou být ty bylinky, v čemž je rozdíl od mých riletek. Ovšem bez škvarečků a sádla už by se to u nás neobešlo. Je to velká mňamka, o které jsem do dneška neměla ani tušení.Bude to už pravidelnou součástí zpracování části masa(ořezů) při zabíjačce.To dlouhé dušení mně ani nevadilo, protože jsem to jen sem tam šla promíchat a jinak si to bublalo na kamnech samo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, bylinky a víno tomu dodají ten šmrnc, který obyčejná vepřová konzerva nemá, i kdyby byla jen z kvalitních surovin.

      Vymazat