úterý 12. ledna 2016

"Proč kupuješ ty zdechláky?"

- ptává se mě občas můj milý

Výrazem -zdechlák- je myšlena jakákoliv hrnková rostlina, kterou jsem přinesla z obchodu.
 Popravdě, je to výraz docela výstižný, protože když už, pak kupuju kusy, co jsou na odpis, ve velké slevě a nesou známky poškození.¨
Proč to dělám?
 1. -beru to jako dobrý skutek, dávám rostlince ještě jednu šanci, bez které by skončila někde v kontejneru
 2. - jsem přesvědčená, že právě tohle jsou ty nejodolnější kusy, protože určitě už ostatní dávno pochcípaly. Proto, když jim poskytnu kvalitní péči, tak se odvděčí bujným růstem či bohatým květem
 3. - a to hlavně- zaplatím u pokladny jen zlomek ceny a to si pak lakotně mnu ruce a raduju se, jak jsem ušetřila!

Pravdou je, že zmínění zdechláci bývají převážně ludry nevděčné. Odmítají se za poskytnutou péči odvděčit vonnými květy a bujným listím a dál pomalu uvadají, až stejně většinou skončí v odpadcích.
 Ale jsou tu jisté vyjímky.

V posledních letech jsem nákup zdechláků silně omezila, ale čemu neodolám nikdy, jsou zlevněné vánoční hvězdy. Vím, jak jsou háklivé na teplotu během převozu, jak nesmí přeschnout, nebo být přelité. Ale vánoce bez vánoční hvězdy prostě nejsou to pravé ořechové.
Ale na druhou stranu- investovat do výcevýhonové rostliny nemalý peníz- to se mi příčí. A tak dál kupuju zdechláky...
Pak mám na vánoce novou, poměrně zachovalou hvězdu, těší mě ušetřený obolus a navíc se kochám nadějí, že vydrží do dalšího roku. A věřte-nevěřte- občas se přihodí, že hvězda přežije. A nejen vánoce a další rok, ale i o dost déle.

A tak mám ve své zdechlácké sbírce vánoční hvězdu, starou pět let. Zespodu má listí opadané, ale na vrcholcích dnes už statných kmenů stále obrůstá. Přes léto si užívá pobytu na terase, pak po návratu do pokoje pro hosty protestně shodí pár lístků a pak se zase uklidní.
To je ona-krasavice...



 Dál mám hvězdu starou dva roky. A hned po vánocích  (asi z vděčnosti za poskytnutý azyl) začala nasazovat červené lístečky. Uvidíme, třeba do velikonoc bude v plné kráse...




A poslední je z těchto vánoc. Proběhl klasický předvánoční nákup v Tescu a v zelenině jsem objevila tři zdechlácké hvězdy, všechny ve žluté barvě. Jedna z nich na tom byla hodně špatně, tak jsem vzala aspoň ty dvě, co ještě vypadaly jakž-takž. Přes vánoce zdobily na parapetu kuchyňského okna mou sbírku domečků a hned po druhém svátku vánočním se jedna z nich rozloučila. A druhá ještě víc pookřála a vypadá, že se jí daří.



Tak uvidíme, jak to dopadne.
 Jednou všechny přeživší sesadím do velikého květináče a jestli se vybarví, jak mají, budu mít tu nejkrásnější vánoční živou výzdobu.

Jak to je u vás, co vy- a vánoční hvězdy?



10 komentářů:

  1. Marcelka, tiež pristupujem k rastlinkám ako k živým tvorom, mám 8 odkvitnutých orchidejí a vobec sa im nedari znovu zakvitnut, Pri prechadzke su okna plne rozkvitnutych orchideji a ja nic. Vyskusala som vsetky rady a navody ako na to, ale nic. Normalne som zazvonila na jednu branu, a pani (mozno ma poznala) ma pustila dnu a mi ukazala ako na to. Je pravda ze nemam okno na tu stranu ako ona, ale nic.
    No a srdce ma boli, ale tento rok som naschval nezobrala nazad jednu skaredu palmu, a zmrzla vonku. Hroza. 20 rokov som ju davala dokopy, ale nieco take skarede ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orchideje jsem nikdy nechtěla. V naší vesnici snad není dům, kde by nebyly za oknem bohatě kvetoucí šlahouny. Tak jsem si říkala, že bych takovou krásu nevypěstovala,tož raději se nebudu pokoušet. Jenže pak dcera chtěla vyhodit jednu odkvetlou-tak jsem se jí ujala. A druhou jsem dostala loni k narozeninám. Mám je obě v okenním skleníčku a občas je rosím. Zatím žijí a to je tak všechno.
      A popravdě, orchideje bez květů jsou tak strašně ošklivé!!!!
      Chápu tě- jak to musí trápit,když necháš rostlinu úmyslně umrznout. Ale co, svou šanci dostala- a neprošla....

      Vymazat
  2. Jsi zachraňovatelka květin, já přes letošní zimu už přišla o pět pokojovek. Nevím co se děje. U dvou vím - ulila jsem je přílišnou péčí ;-((. Vánoční hvězdy se mi nikdy nepodařilo přechovat, už se o to ani nepokouším.
    Hezký čas s květinami.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě spíš kytky usychají, než že bych je přelila.
      O zachování hvězd se úmyslně nesnažím, prostě se drží při životě zuby nehty samy od sebe...

      Vymazat
  3. Tak já kupuju kytičky jen na zahrádku, do bytu ne. Tam mám po celý svůj život jen bílé vánoční kaktusy, bílé fialky a nic jiného. A všechny ty kytičky jsou u mne snad dvacet let a pořád se drží a kvetou, přestože byly snad jen dvakrát přesazené a nikdy je nehnojím - řídím se radou Karla Čapka. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Co se týká rostlin do truhlíků,, závěsných květináčů a sazenic zeleniny-tak to se skřípěním zubů kupuju zdravé za plnou (nestydatou) cenu. Loni jsem chtěla venkovní květenu jen v bílé, ale byly to ty nejdražší, tak jsem to vzdala. :-)
    Zřejmě máš doma správné klima na kytky. Chtěla bych to mít taky takové...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný název zdechláky:-) Dovolím si převzít. Mně tedy nikdy žádná vánoční hvězda nepřežila. Ta pětiletá je úchvatná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem autor, to je výraz mého milého. Je použitelný i jinde, nejen na kytky...:-))

      Vymazat
  6. pěstujte vánoční hvězdy.....(a zahradníci nebudó mět co žrat):-))))))
    Jarmila

    OdpovědětVymazat
  7. No-aspoň v Olomouci by to mohlo platit. Tam se zrušily nejmíň dvě obrovské zahradnické firmy, pokud ne tři...

    OdpovědětVymazat