středa 8. dubna 2015

A co velikonoce?

Všechny blogy, na které se dívám, na mě chrlí spousty nádherně ozdobených vajíček a kouzelné dekorační zátiší z domovů jejich autorek. A já jsem pozadu....takže to musím napravit!
 Co se týká dekorací-nekonečně dlouho vydržím vzdychat a obdivovat  všechno, co je vintage a shabby. Líbí se mi to- ale doma bych nic takovýho nechtěla. Snad proto, že kraječky, volánky, sušené kytičky, vyřezávaný nábytek, křišťálové ověsy a podobně- tohle všechno je náročné na údržbu. Mě stačí pokochat se pohledem, nakrmit oko- a dost!
 Proto mě taky na první pohled upoutala jednoduchá dekorace v černé a bílé. Autorka blogu psala, že vytáhla ze zásob keramickýho ptáčka, který se jí k ničemu nehodil, proto máslově bílou barvu s obrázkama růžiček nemilosrdně přestříkala černým sprejem a bylo to! Vzdychala jsem závistí! Jo-tohle je ono, tohle chci! Bohužel nemám odkud vylovit zásoby dekorací. Během dvou let jsem se třikrát stěhovala a nakonec narychlo a jen s věcma nezbytně nutnýma k životu. Takže všechno,co bylo jen pro potěšení a na ozdobu zmizelo v nenávratnu. A tak jsem se dívala po obchodech,jestli nějakého podobného ptáčka neobjevím- ale nebylo nic, co by mi vyhovovalo.
 Po jednom marném hledání v oddělení dekorací jsem seděla u dcery a vnučka mi nosila kupy hraček a přitom breptala něco svou "svahilštinou" . A pak jsem ji uviděla- starou, poškrábanou plastovou kachničku, ulomenou z nějakého podvozku, takže zespodu měla díru jak trám. Ale ten tvar-to bylo super! Vyškemrala jsem si ji a hrdě přinesla domů. Protože plast byl lehounký a já chtěla něco, co neodletí ze stolu,když foukne průvan, tak jsem ji vylila sádrou, aby měla správnou váhu. Pak zespodu zabrousit dorovna, několik vrstev černé barvy- a bylo hotovo! Loni jsem dostala narcisy v květináči ve tvaru skořápky. Narcisy jsou už dávno na záhonku a zaprášený květináč byl mezi ostatními kolegy v regále.Takže květináč očistit a vylepšit na povrchu bílou barvou,do květináče hyacint, k tomu ještě přírodní věneček- a stolní dekorace na stůl na terase byla hotová. Na trám pověsit jedinou zachráněnou dekoraci z dob dávno minulých- dvojici vyřezaných vzorovaných "skořápek" - a terasa je OK. 


                                                                      původní stav



                                                                      nynější stav









A kraslice? Letos bylo v obchodech dostatek bílých vajec a to lákalo k malování. Protože jsem dostala kvalitní barvy a štětce,zkusila jsem jednoduché geometrické tvary. Můj milý se zájmem koukal na mé kaligrafické pokusy, ale ani za nic nechtěl vyzkoušet sám nějaké vejce pomalovat. Tak se ho ptám, co by chtěl namalovat. Jen krčil rameny a prý to nechá na mě. Pak vidím, že má v ruce pivo- a už byla na světě inspirace. :-)
                               
                                         









Na kuchyňský stůl jsem už přestala dávat cokoliv, co kvete a vybrala jsem kytku s drobnými zelenými lístky. (na název jsem se samozřejmě zeptala, ale rychle ho zapoměla) K tomu na špejle pár pomalovaných skořápek a filcový ptáček. Svícen na čajovou svíčku tam mívám stabilně- a to všechno na starým plechovým tácku,který jsem přestříkala měděnou barvou.






A do okenního truhlíku .k nakvetlým narciskám  a ještě nenakvetlým maceškám ještě pár papírových barevných ptáčků, kterým jsem namalovala skořápky stejným vzorem.




 Původně jsem plánovala ještě řadu dalších dekorací, ale šílené počasí, (po deseti minutách se střídající sněhové vánice, déšť, kroupy a nekončící vítr ) mě odradilo od vycházek do přírody,kde jsem chtěla nasbírat nějaké přírodniny.


Beránka jsem letos udělala podle nového receptu, tvarohovýho a měl takový úspěch, že jsem ho nestihla ani vyfotit.


 Vnoučatům jsem nakoupila sladkosti a protože už neměli sáčky s velikonočním motivem,tak jsem sáčky ušila. Jenže svátky uběhly tak rychle...a já fotila příliš pomalu,takže dokumentace schází.

No-takže letošní velikonoce jsou za námi a já si budu střádat nápady na další rok.

2 komentáře:

  1. Skvělá dekorace, kachnička nemá chybu.-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že jsem si ji pořídila za tak levno a docela podle mých představ....
    Zůstala na terase i po odklizení velikonočních dekorací

    OdpovědětVymazat