čtvrtek 13. srpna 2015

Kde by Řekové zaplakali?

   Můj milý si vzal týden dovolené. Nechystáme se nikam do tropických krajin, ani k moři. Je to prostě jen týden k oddychu, k regeneraci a k dodělání menších prací v domě, do kterých se v běžném pracovním týdnu vůbec nechce.
   Domluvili jsme se, že týden začneme několika dny v Olomouci, kde postupně navštívíme dcery a něco podnikneme. Několik dní předem jsem prohlížela kulturní kalendář, seznamy akcí v Olomouci a okolí a těšilo mě, jak jsem to skvěle naplánovala!
   Podle domluvy jsme začali už v pátek. Já tam vyrazím hned ráno ( z naší vesnice do Olomouce jsou jen dva spoje a oba dva ráno) a můj milý za mnou dojede hned po práci z Prostějova.  Původně chtěl jet vlakem...ale protože (jako každé léto) se něco na trase opravuje a část cesty se přesedá na náhradní spoj-  tak zvolil autobus. Byla to PRVNÍ CHYBA, protože na dálnici se převrátil kamion a řidič musel jet s autobusem po okreskách. Protože trasu neznal, odbočil na silnici, kde by neprojel pod mostem, takže se musel otáčet a uvíznul. Cestující si museli vystoupit, než se autobus vytočil do správného směru.  V autobuse bylo hodně přes 40 stupňů a venku na slunci ještě mnohem víc. Mezitím přijeli hasiči, kteří jeli k zásahu a kvůli šprajcnutýmu autobusu se museli vracet a jet jinudy. Nakonec s velkým zpoždění do Olomouce dojeli, ale přijeli na nové autobusové nádraží, zatímco já už skoro hodinu čekala na starém.
    Než jsme se konečně sešli, byli jsme totálně propocení a dehydrovaní a hladoví. Slunko pálilo jak o závod a my nechtěli chodit žádný delší trasy a hlavně nechodit cestou, kde není stín. Vzpoměla jsem si, že mi před před nějakou dobou někdo říkal, že dobře vaří v Kamenném mlýně- což je restaurace,asi 100 metrů od zastávky tramvaje. Tak jo-jdeme tam! To byla DRUHÁ CHYBA.




   Nevzala jsem v úvahu, že v poslední době se majitelé hospod mění rychleji, než si člověk stihne všimnout předchozí změny.

   Už u vchodu jsem se zarazila, vůbec se mi interiér nelíbil. Ani vzduch mi nevoněl, proto jsem se rozhodla pro klasiku, co se téměř nedá zkazit- smažený sýr s kroketama. Po půl hodině se mě přišla slečna servírka zeptat,jestli mi můžou dát hranolky. Tak jo....Můj milý- velký milovník Řecka- se rozhodnul pro řeckou směs a hranolky. A to byla TŘETÍ CHYBA.
Zatímco já měla k dobře usmaženýmu hermelínu hromádku vyschlých hranolek, můj milý je měl nabobtnalé tak, že skoro vypadaly jako krokety. A řecká směs - to byly kousky kuřecího, kusy žampiónů a cibule (nakrájené nejspíš sekerou) , to vše polité trochou hnědé omáčky neznámého původu a zalité snad půl lahví oleje, ve kterém to všechno plavalo, potápělo se a hlavně všechno ten olej nasávalo.

 Myslím, že každý Řek by zaplakal a následně se pozvracel.

   Zbytek třídenního olomouckého pobytu se pak omezil na lapání po dechu (ležíc na gaučich u mých dcer) a ve chvíli, kdy se večer ochladilo, jsme vyráželi na Tour de knajp, která končila hodně po půlnoci. Veškeré plánované aktivity jsme vzdali, protože v tom šíleným vedru se přes den nedalo vyjít z domu.

Po návratu domů jsme zkonstatovali, že se nám stihnul vyhřát do té doby docela chladný dům a tak stoicky trpíme dál.

Po večerech sedáváme na terase a popíjíme vinné střiky s ledem a povídáme si.

Můj milý využil chladného sklepa a natáhnul vodovodní potrubí ze sklepa  až ke dveřím- takže nemusím při zalévání chodit po strmých schodech až dolů.

Dnes večer jedu hlídat malou Nikču a hned v pátek ráno se vracím. Ještě musím zajít k obvodní, aby mi podruhé vyplnila formulář pro Úřad práce.
 V sobotu jdeme popřát k svátku mamince mého milého.
 A v neděli jedu zase do Olomouce, protože přijede Saša! Uspořádáme další etapu Tour de knajp- tentokrát po vinárnách (už má být chladněji), zajedem se vykoupat a v pondělí se vracíme k nám domů.
A tady budeme šít a pít a šít a pít.  S výsledky se určitě pochlubím.

 Určitě půjdeme se Sašou někam na oběd, ale v jednom mám  jasno- už nikdy žádnou řeckou směs!

6 komentářů:

  1. Milá Marcelko, tak to mě rozesmálo. Promiň, neštěstí druhých - víš, jak to je. Ale podle krásně napsaného příběhu cítím, že jsi optimistka. Tak ať máš dlouho úsměv na rtech! A děkuji za komentář u mě.
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Já se tomu směju ještě dnes, ale můj milý bledne při pohledu na cokoliv, co obsahuje slovo - Řecko- Před pár dny jsem mu nabízela, jestli si nedá v jednom podniku řecký salát. Nechtěl. Ale nedivím se mu. Měli tak vysoké ceny, že dát si to oba dva,tak po zaplacení by se vyrovnal celý řecký státní dluh.. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Když se daří, tak se daří :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Napřed jsem napsala, že -sere jen na velkou hromadu- . Následně jsem to smazala, abych nebyla příliš vulgární. A pak jsem to napsala znovu. Vždyť je to pravda! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Hi, hi hi, tak sa tu sama pre seba usmievam, dakedy sa človeku rozum zastaví. Minule som bola s dcérou v motoreste Rasová, neďaleko Brodu. Dcéra si dala držkovú. Na tú držkovú tak rýchlo nezabudnem. Posolená, zafarbená, fakt hnusná voda a v nej nič. Hneď sme to reklamovali, ale zatiaľ sa nikto nesťažoval tak nám to normálne dali zaplatiť, aj chlieb ktorý sme si neobjednali a tam kde ho slečna položila , na meter od nás, tam aj ostal. Pred tým sme tam veľmi radi chodili, veď je na skok od chalupy, ale keď vidím tú čašníčku, radšej sa otočím vo dverách.

    OdpovědětVymazat
  6. Když je možnost jít jinam, je to jednoduché.
    Na Facebooku je skupina s názvem-Kam ne/chodit jíst v Olomouci- Měla jsem se tam napřed poinformovat,než jsme někam šli. Příště to udělám.

    OdpovědětVymazat