V poslední době jsem četla několik receptů na pagáčky se škvarkama a u dvou mě teda překvapil doporučovaný tuk. U jednoho byl uvedený olej a u druhého dokonce margarín!
Neumím si představit nic jiného, než použít sádlo, nic jiného mi ke škvarkům nějak nepasuje.
Včera jsem teda zadělala na těsto a napekla. Ne tolik, jako dřív, když byly děti malé a všeho se pekly kvanta, ale jen z půl kila mouky. Taky se už nepiplám s vykrajováním koleček, ale nakrájím rádýlkem čtverečky a obdélníky.
Na obrázku je jich už značně míň, než jich bylo upečeno.
Sama sebe jsem varovala, abych se (jako vždycky) nenacpala ještě horkých, že mi bude zle. A co myslíte- poslechla jsem své moudré, zkušenostmi podložené rady? Ani náhodou!
A pak prý, že se člověk nejvíc ponaučí z vlastních chyb!
Jenže to se nedalo odolat, ty čerstvé jsou tak moc dobré! A vlastně i druhý den chutnají skvěle.
Pak jsem ovšem celou noc hekala a mlátila sebou v divokých snech.
A ještě dnes se tu trápím u klávesnice a píšu tento příspěvek nekonečně dlouho a není mi vůbec dobře.
Taky u toho jedním okem sleduju v televizi. ME v krasobruslení. Zrovna před chvílí jsem si šla sednout do křesla, abych v klidu mohla sledovat medailonek Ondreje Nepely. Páni zlatí- ten měl kotlety!!!
Synek přišel ze školy a pochlubil se vysvědčením- jaké prý neměl tak od šesté třídy. Zabral, chlapec. Však měl taky motivaci. Na začátku školního roku jim ve škole oznámili, že stipendium (z Olomouckého kraje - pro učně vybraných oborů) nebudou už vyplácet měsíčně, jako loni, ale jen pololetně. A na začátku ledna nová změna, zpřísnění podmínek pro výplatu, (změna se týká prospěchu z odborných předmětů) - což je podle mě docela podraz na ty děti. Říct tohle pár týdnů před vysvědčením, to je dost nefér. Synek se strašlivě naštval a prohlásil, že ty peníze jim nenechá!!!
A šprtal se a šprtal- a povedlo se! Jen nikdo pořád neví, kdy se stipendium bude vyplácet.
No a hyacint mě mile překvapil. Rozdělil se na dva květy a ten větší už rozkvetl- nádherně růžové. A samozřejmě omamně voní!
Přeju vám všem krásný víkend, v tomto pošmourném počasí.
Také si neumím představit dělat škvarkové pagáčky jinak než se sádlem a občas zažiju podobné břiškobolení, když neodolám ještě teplým makovým buchtám. Přeji hodně pohody.
OdpovědětVymazatTo bych taky neodolala. Jé- teplý makový buchty!!!! Můj milý mák nemusí, tak ho používám minimálně, jen pro sebe a pro synka. A makový buchty- to jsme neměli ani nepamatuju. Díky za inspiraci. To mi zase bude zle- už se těším!!! :-D
VymazatV sousední dědině měli mistroství světa v pečení škvarkových pagáčů, ale jiný tuk než sádlo ani náhodou. Jen na pomazávání(mašlování-je to hnusný slovo ale výstižný...) máslo.
OdpovědětVymazatRecepis můžu pustit do světa
Jarmila
Určitě! Sem s ním! Já teda potírám vajíčkem... A předem díky. Určitě vyzkouším, škvarky ještě mám. Snad se ovládnu a nebude mi zase zle. :-)
VymazatHezký víkend přeju!
Škvarkové placičky jsem dělala nedávno a taky je máme moc rádi. Mám jednoduchý a výborný recept, takže škvarky musím míst nějaké stále v mrazáku. Ale je dobrý nápad je rozkrájet rádlem! Já je trubka taky vykrajuji skleničkou.
OdpovědětVymazatTaky jsem dřív vykrajovala, pak zbytky znovu vyválela a vykrajovala- a pořád dokola. Takhle vyválený tvar co nejvíc upravím do pravého úhlu a už jen krájím.
Vymazat