Jako snad úplně poslední dáš na blog příspěvek s ukázkami velikonoční výzdoby.
Stejně tak jako úplně poslední dáš na blog příspěvek s pivoňkama.
Čas pokročil- a kde máš jahody z vlastní sklizně? Zase poslední? Že tě hanba nefackuje! Styď se!
-takhle nějak se mnou mluví mé černé svědomí.
Ano, stydím se. Mea culpa, mea maxima culpa!
Ale jahody sklízím pilně, no fakt! Loni jsme zrušili dvoupatrový záhon, kde jahody v nejvyšším poschodí byly mocně utlačené okurkama a cuketou a pořídili jsme jim záhonek klasický, podél zdi. Moc se jim tam nelíbilo a sklidila jsem jedinou misku.
V letošní sezóně si to rozmyslely a já sklízím plnou misku snad denně. A skoro pokaždé je mezi nimi extra velká XXL jahoda. Tu dostane můj milý, protože on jahody tuze rád a takhle úplně jednoduše mu můžu udělat radost.
Našla jsem si taky rychlý a báječný recept na jahodovou bublaninu. A protože jsme doma už jen tři, dělám ji z poloviční dávky do větší koláčové formy (o průměru 28cm).
2 vejce
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1/4 hrnku mléka
1 hrnek mouky
1 kypřící prášek.
Do mísy vyklepnu vajíčka, přidám cukr a šlehačem vyšlehám do pěny. Pak po troškách přilévám mléko a olej (klidně smíchané v jednom hrnku) a na závěr mouku s kypřícím práškem.
Formu vyložím pečícím papírem,který namočím pod tekoucí vodou a vyždímám- protože pak líp přilehne ke stěnám formy. Nahoru nakladu jahody- pokud možno rozpůlené, nebo rozkrájené na tři a více dílků. Peče se při 180°C maximálně 25 minut.
Nedávno jsem dostala skvělý (lakotný) nápad, že tu poloviční dávku můžu ještě rozdělit, druhou část těsta naleju do zapékací misky a budu mít bublaniny jednou tolik!!!
Nedoporučuju to zkoušet, těsto bylo tak nízké, že řezy nešly krájet.
Hotovou bublaninu jsem nikdy nestihla vyfotit, protože pokaždé okamžitě zmizela.
Marcelko omlouvám se,ale právě jsem si uložila receptík na bublaninu.Ale asi se vloudila chybička..mohu poprosit zda je více mléka,či oleje?Děkuji moc za odpověď.
OdpovědětVymazatPřeji pěkný den.Anna.
A jejda....hned opravuju. Mlíka je čtvrt hrnku a oleje půl hrnku. Smíchané vypadá, že se srazilo (to mlíko), ale je to to v pohodě.
VymazatMoc děkuji..hned si to píši..Pěkný den..Anna
VymazatAť ti chutná!
Vymazat